Η μεγαλύτερη μακροχρόνια έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο: Άμεσο το όφελος για την καρδιαγγειακή υγεία των καπνιστών.

Notice: Undefined index: comment_total in /home/xilos/public_html/catalog/view/theme/neon/template/module/kbm_article.tpl on line 42

Η μεγαλύτερη μακροχρόνια έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο: Άμεσο το όφελος για την καρδιαγγειακή υγεία των καπνιστών.

H λειτουργία των αγγείων της καρδιάς βελτιώνεται μόλις μέσα σε 1 μήνα από τη διακοπή του καπνίσματος με χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Μεγαλύτερα τα οφέλη για τις γυναίκες.

Το άτμισμα είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα για την αγγειακή υγεία της καρδιάς, και οι καπνιστές που μεταβαίνουν σε ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την αγγειακή τους υγεία, σύμφωνα με τα ευρήματα της πιο σημαντικής και μακροχρόνιας έρευνας μέχρι σήμερα.

Με την ονομασία VESUVIUS, (Vascular Effects of Regular Cigarettes Versus Electronic Cigarette Use), η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation και το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας με τα ευρήματα να δημοσιεύονται στο πιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό παγκοσμίως, Journal of the American College of Cardiology.

Η διετής έρευνα διεξήχθη από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Dundee και μελέτησε 114 μακροχρόνιους καπνιστές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: Καπνιστές, ατμιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη και ατμιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου χωρίς νικοτίνη.

Στους καπνιστές που μεταπήδησαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην αγγειακή υγεία εντός τεσσάρων εβδομάδων, με τις γυναίκες να βιώνουν μεγαλύτερα οφέλη από ότι οι άνδρες. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά ηλεκτρονικό τσιγάρο πέτυχαν μεγαλύτερη βελτίωση από εκείνους που έκαναν παράλληλη χρήση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου.

Ο καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής και Θεραπευτικής στο Dundee και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Jacob George, δήλωσε «Για τους χρόνιους καπνιστές τσιγάρων παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην αγγειακή λειτουργία μέσα σε ένα μήνα μετά την αλλαγή από το συμβατικό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.» και συνέχισε
«Για να γίνει πιο κατανοητό, κάθε φορά που η αγγειακή λειτουργία βελτιώνεται κατά 1%, η μετα-ανάλυση έχει δείξει μείωση 13% στα ποσοστά καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως η καρδιακή προσβολή. Με τη μετάβαση από τα τσιγάρα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαπιστώσαμε βελτίωση κατά 1,5% μέσα σε ένα μήνα. Διαπιστώσαμε επίσης ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ανεξάρτητα από το αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει ή δεν περιέχει νικοτίνη, ένα άτομο θα δει βελτίωση στην αγγειακή υγεία σε σύγκριση με το κάπνισμα ενός παραδοσιακού τσιγάρου. Οι γυναίκες επωφελήθηκαν σημαντικά περισσότερο από τους άνδρες και εξακολουθούμε να εξετάζουμε τους λόγους για αυτό»

Ο καθηγητής Jeremy Pearson, αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι το άτμισμα μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβές για τα αιμοφόρα αγγεία σας από το κάπνισμα. Μέσα σε μόλις ένα μήνα από την πλήρη αντικατάσταση του τσιγάρου με ηλεκτρονικό τσιγάρο, η υγεία των αιμοφόρων αγγείων είχε αρχίσει να ανακάμπτει.

Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, Joe FitzPatrick MSP, δήλωσε: "Χαιρετίζω τη δημοσίευση αυτής της έκθεσης, η οποία συμβάλλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τη θέση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στις κοινότητές μας» και συνέχισε:
"Ενώ η έρευνα δείχνει ότι η μετάβαση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να οδηγήσει σε οφέλη αγγειακής υγείας για τους χρόνιους καπνιστές, η πρόσβαση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά - δεν είναι προϊόντα για παιδιά ή μη καπνιστές".

  • Visa
  • Paypal